Glödlampskonspirationen

Förra lördagen, lagom sen som alltid, drog jag på mig ett par svarta nylonstrumpbyxor. Vi skulle på middag hos svärföräldrarna och jag hade bestämt mig för klänning.
”Ritsch!” sa det.
En stor maska.
På väg till middagen svängde jag snabbt in om ett varuhus och införskaffade två nya strumpbyxor, inte de billigaste, inte heller de dyraste. Två timmar senare hade även ett av de nya paren ett stort hål. Måndagen därpå var det åter dags för klänning, en kortare variant för en utekväll. En liten träflisa under ett bord, och så var även den strumpbyxan förstörd.

Häromdagen sände SVT, Dokument utifrån, ”Glödlampskonspirationen”. Programmet avslöjade hur saker vi köper idag ofta är konstruerade för att hålla en begränsad tid. Inte bara kylskåp, glödlampor och skrivare – även nylonstrumpbyxor! Enligt programmet var de första strumpbyxorna konstruerade för att hålla för stora påfrestningar, medan dagens kvalité istället är anpassad för att hålla konsumtionen på topp.

Temat i boken Köp dig fri! – behovet av en konsumtion som bygger på etik och transparens får allt mer uppmärksamhet. Effekterna av jakten på billig produktion och hög omsättning på varor möter oss i det ena reportaget efter det andra. Det handlar om arbetsförhållande i textilindustrin i Asien, elektroniskt avfall som skeppas till Afrika som varor, IKEA som utnyttjande av unik urskog. Listan kan göras lång.

Ingrid Sommar och Susanne Helgeson vill med sin bok bredda debatten om kvalitetsbegreppet. De visar de hur du som enskild konsument, genom dina val, faktiskt kan göra skillnad och påverka såväl din egen som andra människors situation och framtid i världen. Valet står mellan ”karaktärsstarka saker med en tillkomsthistoria som inte är höljd i dunkel – och de vaga, diffusa som bara är skräp.”

En vecka efter min strumpbyxincidens tog jag mina trasiga nylonstrumpor och cyklade tillbaka till varuhuset. Expediten bakom disken hade ingen förståelse mitt reklamationskrav. ”Det är strumpbyxor. De går sönder.”
Slutligen tillkallades chefen som efter viss diskussion gav med sig och jag gick hem med två nya strumpbyxor.

Nästa gång skulle jag föredra ett par strumpbyxor som håller – inte två som går sönder!

/Lo Söllgård

Annonser
Det här inlägget postades i Köp dig fri! och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Glödlampskonspirationen

  1. Ping: Ohållbar konsumtion | Lo Söllgård

  2. Gustaf Hansson skriver:

    Det är ett väldigt intressant ämne och en mycket bra dokumentär! Kul att du fick ett par nya, men det är ju även rätt att du får nya.
    Jag har själv skrivit en serie på min blogg om detta ämne med inspiration från dokumentären. http://www.socialtbudskap.se Första delen släpptes igår och det är 4 delar kvar. Tanken var att göra en del av detta temat, men när jag insåg hur omfattande det var så fick det bli en egen serie 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s