Köket på Gunnebo

Omslag till boken GunneboBara två och en halv timmes bilresa från Malmö (ytterligare två timmar om du kör från Stockholm) ligger Gunnebo Slott och Trädgårdar, en av Sveriges bäst bevarade 1700-talsanläggningar. I köket på Gunnebo följer man alltid säsongerna. Det som för dagen växer i trädgårdslandet är det som gästerna återfinner på menyn. Som en av få restauranger i Sverige kan man också stoltsera med att servera så mycket som 90% KRAV-godkända och ekologiska råvaror. I boken om Gunnebo slott finns recept på några av de mest uppskattade rätterna.

När krusbärsbuskarna dignar av mogna bär bakar man syltkakor i köket på Gunnebo.

Ingredienser:
200 g smör
1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
4 1/2 dl vetemjöl

Krusbärssylt:
1 l krusbär (gärna bär som inte hunnit bli för söta)
2 1/2 dl vatten
250 g socker

Krusbärssylt: Noppa krusbären. Koka mjuka i vattnet i en rostfri kastrull, 5-10 minuter. Tillsätt socker och låt småkoka på svag värme till 105 grader. Häll upp på rengjorda glasburkar och förslut direkt.

Kakor: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till en deg. Gör 2 rullar av degen och ställ in i kylen ca 30 minuter. Skär varje rulle i 10 bitar och rulla till bollar. Lägg på bakplåtspapper och gör en liten grop med tummen i varje. Fyll med krusbärssylt och grädda i ca 12 minuter.

Gunnebo — historien, hantverket, trädgårdarna, maten är skriven av Ewa Kewenter och Gunnel Carlson. Foto: Ralf Turander och Tomas Yeh.

Det här inlägget postades i Kokbok, Trädgård och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s