Hur man finner några hällristningar

I boken Hällristarens språk vill Lars Erik Nilsson visa hur hällristningar inte bara består av bilder utan också av ett primitivt skriftspråk som förklarar bilderna.

Lars Erik förslår en sommarutflykt: Packa picknickkorgen och besök en hällristning!

Söder om Tanumshede i norra Bohuslän finns tre stora hällar med ristningar som alla är lätta att se, motiven är imålade med röd färg och alla har en mångfald av motiv men domineras av några få välkända.

En av hällarna ligger mitt emot Vitlyckemuseet. Högst upp på denna häll finns ett kopulerande par. Det är ett av hällristningsvärldens mest välkända motiv. Paret har två ben sammanbundna. Över paret svingar någon en yxa och under finns en skålgrop. (Museet är ett hällristningsmuseum med kafeteria och en shop)

Färdas man åt sydväst från museet kommer man till Aspeberget. Efter någon kilometer finns en parkeringsplats. Från den leder en trappa nedför i riktning mot hällen. Högst upp på hällen finns stora kreatur inhuggna och långt nere till vänster finns en liten men storfingrad person, möjligtvis en gravid kvinna. Skålgropar ovanför handen visar att man hade sju dagar i veckan och att det gick fyra veckor på en månad, det finns flera hällristningar som visar det.

Fortsättet man samma väg söderut så leder den efter åtskilliga kilometrar över ett järnvägsspår. Ett gott stycke innan övergången står en skylt med texten hällristningar. Den pekar åt vänster. Där tar man av och åker några kilometer till en grusad parkeringsplats på höger sida. Därifrån leder en traktorväg någon kilometer norrut till en lång brant häll. Vid framkomsten möts man av en mycket stor imålad båt. Bredvid båten leder en trätrappa upp till ett stort utbud av ristningar av skiftande slag. Hällen kan vara hal och den är brant.

Återvänder man till parkeringsplatsen så kan man åt öster se tre mycket höga ledningsstolpar. Några tiotal meter öster om stolparna finns hällristningsvärldens kanske mest spännande motiv, men motiven är inte uppmålade och de är inte djupt huggna. För att kunna se några av dem bör man besöka hällen nattetid med ficklampa. Lyser man lågt längs med bergytan framträder motiven. På denna häll visas en livscirkel som visar vad man gjorde vid olika skeden i livet och där finns också en födelsekalender.

/Lars Erik Nilsson

Annonser
Det här inlägget postades i Kulturhistoria, Resa. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hur man finner några hällristningar

  1. Ping: Hällristarens språk Lars Erik Nilsson « Gotiska Klubben

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s