Uppe bland trädkronorna

Trädhus vis FinjasjönFem meter ovan mark, uppe bland trädkronorna med utsikt över Finjasjön. Huset är inte allt igenom ett trähus, men absolut ett trädhus. Utsikten över landskapet som omger Hovdala slott ses här uppifrån ur ett helt nytt perspektiv. Ängarna med betande får och kor breder ut sig nedanför. Sjöstranden, ”Guldkusten”, ett resultat av den senast sänkningen av sjön på artonhundratalet syns tydligt. Trots det usla vädret är upplevelsen imponerande.

Utsikten är mäktig, men minst lika beundransvärt är hur arkitekt och konstruktör hanterat utmaningen med att låta detta husbygge, med huvudbyggnad och terrass på sammanlagt 300 kvm, samverka med naturens krafter. De stora bokstammarna går rakt genom terrassgolvet och rör sig märkbart i den hårda vinden.

Utsikt mot FinjasjönHovdala trädhus byggdes 2006 och sägs var Nordens största trädhus för året-om-bruk. Ett besök här kan varmt rekommenderas. Att promenera från slottet längs Skåneleden eller via den lilla grusvägen tar inte mer än 20 minuter. Tidigare år har caféet haft öppet för besökare under sommaren och även i år hoppas man kunna driva caféverksamhet här. Än så länge måste besök bokas. En fika i lummig skugga uppe bland trädkronorna en varm julidag skulle helt klart vara ett ännu bättre sätt att uppleva trädhuset på än en iskall junidag i ösregn.

/Lo Söllgård

Läs mer om trähus och trädhus och låt dig inspireras av Arkitektur i trä.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Arkitektur, Design och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Uppe bland trädkronorna

  1. Ping: Hovdala trädhus | Lo Söllgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s