Tre utställningar. Tre decennier.

Niclas Östlind har i sitt avhandlingsprojekt Tre utställningar. Tre decennier vid Göteborgs universitet tagit fasta på den händelserika perioden 1970-1995 i Svensk fotohistoria. Såväl den dokumentära som den konstnärliga och fotobaserade samtidskonsten avlöste varandra på fotografiets scen. Det var en dynamisk period där frågor av estetisk och ideologisk art konfronterades, olika förhållningssätt till ideal och struktur blev synliga.

Genom återuppförandet av de tre utställningarna Verkligen?! (1978), Bländande bilder (1981) och Lika med (1991) studerar Niclas Östlind bilden av det fotografiska landskapet i Sverige under dessa tre händelserika decennier.

I tre band skildrar Östlind förändringarna i sättet att göra utställningar och hur man talade om fotografi vid de olika tidpunkterna och i de skilda sammanhangen. Vi får ta del av analyser kring bokens centrala roll inom fotografin, både när det gäller framvisandet av och reflektionen över enskilda bilder, fotografer och mediets egenart. Även utställningskommissarier, fotografer och kritiker får i det samlade verket komma till tals och berätta om sitt arbete och sin syn på fotografin.

Den fjärde och sammanfattande delen innehåller omfattande dokumentation av de återuppförda utställningarna. Här redogörs också för de val som präglat arbetet och diskussioner om vad som sker när man många år senare och tillsammans med de berörda gör om en utställning. Detta sista band innehåller även en sammanfattande återspegling över de rörelser som präglat svensk fotografi från 1970- till 1990-tal.

Boken Tre utställningar. Tre decennier. släpps 19/10.

Annonser
Det här inlägget postades i Foto. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s