Gammalt är det nya svarta

Senast igår kväll när jag satt med mina vänner slår det mig hur synen på second hand ändrats. ”Wow, hade Johan hittat en bröllopsklänning från 50-talet till dig! Lyx! Så mycket mer speciellt än att köpa en ny… Klänningen har ju en historia. Du måste ha varit grymt snygg på bröllopet. Har du inget foto?” Så lät det runt matbordet där vi satt och pratade om vad som hänt sedan sist.

Myrorna kampanjSedan läser jag ekonomen och forskaren Anna Brobacks ord i boken Köp dig fri! ”Att second hand har blivit lyx är dock helt naturligt. Detta eftersom det inte längre bara är prisfynden vi söker i vad som förr kallades begagnat, utan även det annorlunda och egna.” Ja, så är det. ”Gammalt är det nya svarta.” Precis som författarna Ingrid Sommar och Susanne Helgeson skriver i boken. ”Att inte slänga, utan istället recirkulera till max, är troligen det enklaste, roligaste och bästa som alla kan göra på direkten. Dessutom är det något som de flesta av oss redan fattat så till den grad att begreppen ”gammalt” och ”nytt” håller på att tömmas på sina tidigare innebörder.”

Att köpa plagg som någon annan tröttnat på är så miljösmart att begagnade kläder numera kan märkas med Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval. Hela 97 procent energi sparas jämfört med om samma plagg hade nyproducerats! http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/kopa/klader-och-textil/medvetet-mode/

Annonser
Det här inlägget postades i Köp dig fri! och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s