En skånsk klassiker till jul

Skånska pepparkakor, 30 stycken

pepparkaka2 dl ljus sirap
½ dl farinsocker
1 dl socker
75 g smör
2 tsk mald kanel
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk mald ingefära
1 ägg
1 äggula
1 dl grädde
1 tsk bikarbonat
1 ½ tsk bakpulver
9–10 dl vetemjöl special

Koka upp sirap, farinsocker och socker. Tillsätt smöret och låt det smälta. Lägg alla kryddor i en stålbunke. Häll i blandningen med det smälta smöret. Vispa ihop ägg, äggula och grädde och rör ner i bunken. Låt stå tills det kallnat, rör då och då. Blanda bikarbonat och bakpulver med hälften av mjölet. Rör ner det i bunken med den avsvalnade smeten. Arbeta in resten av mjölet med hjälp av visp eller för hand. Låt degen vila övertäckt i kylskåp över natten.

Sätt ugnen på 200°. Forma degen till rullar, 6–7 cm tjocka. Skär dem i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg glest på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Skånska pepparkakor serveras med smör och mjölk.

Receptet är hämtat ur boken Skånska matupplevelser. Foto Charlotte Strömwall.

Det här inlägget postades i Kokbok och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s