Lite ödmjukhet kanske inte skulle skada?

Högvälborne Herr Baron
Jag tackar ödmjukast för brefvet af den 6te och så vill jag med samma ödmjukhet låta veta att vi hafver Gud vare lof alla hälsan till dato, både folk och kreatur – men det är mycket sjukligt allt omkring och i synnerhet i Edsbro socken. … Som tecknas af ödmjukaste tjänare

Det har hänt en del på både språk- och artighetsfronten sedan gårdsfogden på Christineholm avlade rapport till Joachim T. Beck-Friis våren 1858. (En del på klassfronten också, men vid denna tid använder alla samma artiga tilltal, oavsett ställning: gårdsfogden som skriver till baronen, föräldrar som skriver till sina barn, äkta makar i brev till varandra.) Idag tackar sällan någon ödmjukast för ett brev eller ett mejl. Och hur många skriver ens ett brev? I en artikel skriven av irriterad språkvetare jämfördes en gång avslutningshälsningen MVH med att bara orka höja handen till höften när man vinkar till någon. Så lat vill man ju inte verka så det skriver jag åtminstone aldrig. Men ”Allra ödmjukast”?

Att arbeta med produktionen av Hargs bruk del II är inte bara en tankeställare när det gäller användning av artiga hälsnings- och avslutningsfraser. Det är överhuvud taget en språklig tidsresa. Och var annars får man sig till livs användbara uttryck som ”Din opolerade sprätthök!”? ”Hålla sig styf” som var dåtidens beskrivning av svårflörtad? (Fröken E. O. har många courtisenter, sägs det, men håller sig styf, så ingen kommer henne nära …) Nu vet jag också att jag i själva verket var ”qvisliger” när jag låg hemma sjuk för ett tag sedan. Visst låter det trevligare?

Allra ödmjukast,

Lena

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s