Besök ett bibliotek!

Nyligen bytte jag skrivbordsjobbet mot en veckas semester i Boston och New York. Möjligen utfärdas nu nördvarning när jag berättar att en av resans höjdpunkter var Boston Public Library … Bibliotek har varit ett favorittillhåll ända sedan jag introducerades till skolbibblan i unga år. Till och med dagens ocharmiga uppenbarelse som Lunds stadsbibliotek utgör tycker jag om att besöka. Det är någonting med hela bibliotekstanken som är tilltalande; all denna kunskap och underhållning – för att inte tala om möjligheten att kunna läsa eller studera i en tyst, trivsam miljö – tillgänglig för oss alla. Gratis!

Biblioteket i Boston är utöver allt detta en arkitekturupplevelse med en mängd vackra utsmyckningar, byster, statyer och väggmålningar. Muralmålningarna av konstnären John Singer Sargent (en av Anders Zorns stora konkurrenter när det gällde societetsporträtt i USA) är värdiga vilket stort konstmuseum som helst, något han för övrigt säkert själv skulle hålla med om eftersom han ansåg dem vara ett av hans viktigaste arbeten.  Och detta i en byggnad som välkomnar 3 miljoner besökare om året: studenter och pensionärer, fattiga och rika, män, kvinnor och barn. Det har legat där det ligger sedan 1895 då arkitekten slutförde arbetet med sitt ”palats för invånarna” och rymmer  8,9 miljoner böcker. Svindlande tanke!

/Lena

På bilden USA_Boston_Public_Library_1_MAsyns läsesalen.

Annonser
Det här inlägget postades i Arkitektur, Resa. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Besök ett bibliotek!

  1. Jag håller helt med! Lunds universitetsbibliotek tycker jag dock är mysigare än stadsbiblioteket. Det har liksom en Harry Potter-känsla över sig! Ytterligare ett tips är State Library of Victoria i Australien. Det ligger i Melbourne (där jag just nu är och pluggar) och är stort och fantastiskt vackert! Visserligen ligger det en bit bort, men det gör ju Boston också 😉 Bara ett tips om du har vägarna förbi någon gång 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s