Nu räcker det inte med ekologisk mjölk…

Häromdagen hörde jag ett intressant inlägg om hållbart boende i Plånboken i P1. 85 % av Sveriges befolkning bor i städer, och det blir bara fler. Bostadsbristen är stor och det måste skapas nya bostäder. I programmet intervjuas Josefin Wangel som forskar vid KTH:s center för sustainable communications. Hon vill se fler hållbara städer i framtiden.

Wangel menar att det lättaste sättet att minska det ekologiska fotavtrycket* är att minska vår boyta. Den rekommenderade boytan per person borde sänkas från dagens 50 kvm/person till 45 kvm/person.

Men är vi beredda att ändra vår livsstil och bo mindre trots att stort boende för många är förknippat med status? Fler familjer väljer idag att stanna i mindre lägenheter inne i städerna trots att familjen växer. Hoppas denna trend får fäste! Bor vi mindre, minskar både vårt ekologiska fotavtryck och bostadsbristen.

Så … ”All heder till dig som köper ekologisk mjölk eller närodlade grönsaker, men det räcker inte. För om du vill leva miljövänligt behövs större omställningar än så.”

HallbarhetensVillkor_omsl100Mer om hållbarhet finns att läsa i Hållbarhetens villkor. Boken tar upp hållbarhet inom stadsplanering, byggande, transporter och hur vi kan härma naturen för att skapa hållbara lösningar. Många tänkvärda texter.

/Hanna

* Ekologiskt fotavtryck= mått på mängden naturresurser en person förbrukar.

Annonser
Det här inlägget postades i Arkitektur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s