Cykla mer!

Det händer att jag cykelpendlar till jobbet. Förr hände det oftare. På morgonen är det ett tvivelaktigt nöje i rak motvind, på hemvägen en uppskattad bensträckare efter en dag vid skrivbordet. På båda hållen är det förenat med livsfara. En sekunds ovaksamhet och man har cyklat färdigt. Aggressiva bilister, gångtrafikanter som går rakt ut i cykelbanan och stressade busschaufförer som försöker kapa sekunder är bara några av de prövningar man utsätts för som cyklist.

Glädjen var därför stor när jag läste att det sedan en tid tillbaka diskuteras en ”cykelmotorväg” mellan Lund och Malmö. Det innebär i praktiken en sammanhängande, väl avgränsad och markerad  cykelbana med få stopp (automatiskt omslag till grönt), förbud för fotgängare samt utan de stora gropar som man ofelbart landar i om man för ett ögonblick lyfter blicken från vägen. Alla som cyklat sträckan Lund-Malmö vet vad jag menar. Vi är många som skulle jubla om planerna realiserades! Jag tror till och med att fler hade kunnat tänka sig att börja cykla till jobbet vilket innebär stora hälso- och  miljövinster. Rekommenderad läsning är Karin Svensson Smiths artikel om hållbara transporter i Hållbarhetens villkor. Här ett litet smakprov:

”Att cykla har ett egenvärde för att hålla kroppen frisk, stark och slank. Om cykelresan dessutom ersätter en biltransport förstärks hälsoeffekten eftersom luftföroreningarna minskar, liksom risken för trafikolyckor. Den enskildes förtjänst utöver hälsovinsterna består i att bensinkostnader och andra bilrelaterade utgifter kan dras ner till förmån för annat man kan använda pengar till. Eftersom de flesta redan äger en cykel så kan denna klimat- och hälsoförändring ske över en natt.”

Lena

PS. Detta kan jag bara inte undanhålla er (ur samma artikel): ”Undersökningar har visat att cirka 200 Möllevångstorg skulle kunna frigöras om män i Malmö genomsnittligt transporterade sig som kvinnor.”  DS

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s