Japanen

London den 13 april 1967. Walter Hirsch går ut tidigt på morgonen med en enkel amatörkamera i handen. Kameran heter Canon Dial och har en inbyggd mekanik som gör att han kan ta flera bilder i rad utan att behöva vrida upp filmen. Dessutom ger den halvformatsnegativ, det vill säga två bildmotiv på samma yta som ett vanligt småbildsnegativ – en stil som kom att bli populär hos många svenska fotografer under 1970-talet och framåt.

london_japan-1Walter går gata upp och gata ned hela dagen. Hans naturliga charm, lätt haltande gång och en kamera som mest ser ut som en leksak gör att han kan närma sig människor utan att väcka uppmärksamhet. Någon gång under denna dag går han genom en park. Vädret är fint och han vänder upp blicken mot himlen där ett flygplan drar förbi. I nästa stund lutar han sig över en solstol där en man ligger och vilar. Han kommer för nära, kliver innanför den okända mannens revir. Mannen tittar yrvaket upp och Walter ber om ursäkt och går vidare.

Sammansättningen av de två händelserna får betraktaren av bilden att känna rörelsen i Walters kropp. Tillfälligheterna hans tränade fotograföga registrerar. Avståndet långt borta till nära. Riktningen uppåt mot flygplanet till nedåt mot den förvånade mannen. Rörelsen hos fotografen och stillbildens komposition. Avbildningen av ett enkelt föremål och mötet med den okända människan.

Frågan är om fotografi kan bli mycket bättre än så här?

Mia Bengtsson Plynning om omslagsbilden till Walter Hirsch Fotografier 1960-2003

(Mia är bildredaktör och kände Walter Hirsch sedan många år.  Tillsammans gjorde de urvalet av bilderna till boken.)

Annonser
Det här inlägget postades i Foto, Möten. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s