Rabarber x 3

Juni månad. Rabarbern, med sina fantastiskt vackra blad och röda stjälk, kan äntligen skördas. Här kommer sommarens godaste rabarberrecept!

Rabarberyoghurt och mandelkaka
(Recept: Camilla Kihl och Anna Matsson, ur boken Gunnebo – Historien, hantverket, trädgårdarna och maten)
4 portioner

Mandelkakarabarber-yougurt-030
180 g (3 dl) vetemjöl
270 g (ca 3,2 dl) socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
50 g mald mandel
16 g mald bittermandel
2 ägg
150 g smör
1 ½ dl mjölk

Rabarberchips
100 g rabarber
florsocker

Rabarbersylt
300 g rabarber
2 dl socker
½ dl vatten

Rabarberyoghurt
6 dl naturell yoghurt + 1 dl rabarbersylt

Mandelkaka: Sätt ugnen på 150°. Smörj och bröa en form. Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret och rör ner i mjölet tillsammans med ägg och mjölk. Häll i form och grädda i 50–60 minuter.

Rabarberchips: Sätt ugnen på 100°. Skiva rabarbern millimetertunt och lägg på silpat (silikonbakplåtspapper) som pudrats med florsocker. Pudra över florsocker och lägg sedan på silpat. Ställ in i ugn i ca 2 timmar. Ta bort den översta silpaten och ställ plåten på torrt ställe. Vid servering lossas chipsen och pudras eventuellt med mer florsocker.

Rabarbersylt: Skär rabarbern i centimetertjocka skivor. Lägg i en rostfri kastrull med socker och vatten. Koka på svag värme till 105°. Häll upp i en ren burk och ställ svalt.

Rabarberyoghurt: Häll upp yoghurten i glas och rör i rabarbersylt. Servera till mandelkaka och rabarberchips.

Omslag till boken GunneboFler härliga recept hittar du i boken Gunnebo – Historien, hantverket, trädgårdarna och maten

Det här inlägget postades i Kokbok. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s