Jordgubbsfavorit!

Varsågoda, en av höjdpunkterna vid matfotograferingen till  boken Skånska matupplevelser! (Inte en smula lämnade vi.)

Suffléplättar med jordgubbssylt och jordgubbsglass (4 port.)
Recept: Magnus Prössel ur boken Skånska matupplevelser 

JordgubbsglassJordgubbsplattar
750 g jordgubbar
2 gelatinblad
2 ¾ dl socker
250 g matyoghurt

Jordgubbssylt
2 l jordgubbar
7–8 dl socker
1 krm bensoat

Plättar
100 g smör
1 ²⁄³ dl mjöl
3 dl vatten
6 äggulor
6 äggvitor
3 dl vispgrädde
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
florsocker till garnering

Glass: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Krama ur och smält i en kastrull på spisen. Mixa jordgubbar och socker. Passera genom en sil. Rör ner yoghurten och det smälta gelatinet, blanda ordentligt. Frys i glassmaskin.

Sylt: Skölj jordgubbarna och låt rinna av. Varva bär och socker i en kastrull. Låt stå i rumstemperatur ett par timmar. Koka upp långsamt och låt koka i 10 minuter. Skumma väl. Tillsätt bensoat utrört i lite av sylten. Förvaras kallt.

Plättar: Smält smöret till plättarna i en kastrull. Tillsätt mjöl och vatten och koka ihop till en tjock smet. Rör med träslev. Dra kastrullen av plattan och fortsätt röra tills smeten svalnat lite. Rör i äggulorna, en i sänder. Vispa äggvitor och grädde till hårt skum var för sig. Vänd ner i smeten. Tillsätt en nypa salt och vaniljsocker. Sätt ugnen på 225°. Grädda plättarna på ena sidan i plättjärn. Lägg samman dem två och två med de ogräddade sidorna mot varandra. Lägg på en plåt eller i en ugnssäker form. Baka plättarna mitt i ugnen 10–15 minuter.

Servering
Sikta florsocker över de nygräddade plättarna och servera omgående med jordgubbsglass och sylt.
Om man inte vill göra egen glass går det bra att servera vispad grädde smaksatt med
jordgubbssylt och lite vaniljsocker till.

Det här inlägget postades i Kokbok och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s